"Zela Savaşı" NTV'ye kapak oldu

"Zela Savaşı" NTV'ye kapak oldu
08.04.2009 - 16:03
ZİLE - NTV yayın grubunca çıkarılan NTV Tarih Dergisi, bu ayki sayısında Tokat'ın Zile ilçesinde Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Pontus asıllı 2.
Farnakes'i yendiği ve daha sonra ünlü ''Veni, vidi, vici (Geldim, gördüm, yendim)'' sözünü söylediği savaşı kapak yaptı.
Tarihi kayıtlarda Zile'de yapıldığı belirtilen ve dünya tarihinde önemli yer tutan Zela Savaşı'nın yeriyle ilgili çeşitli araştırmalar yapıldı.
NTV tarih grubundan ilçeye gelen arkeolog, savaş tarihçisi ve tarih araştırmacılarının bir hafta boyunca ilçede yaptığı araştırmaların sonucu ile Zela Savaşı'na derginin bu ayki sayısında yer verildi.
Ekipte yer alan tarihçi tur operatörü Serhan Güngör, Zela Savaşı'nın iyi tanıtılması ve turizm altyapısının tamamlanması durumunda Zile'nin Türkiye'nin tanıtımında marka bir tarihi kent olacağını belirterek, ''Bu kent dünyanın başka bir bölgesinde olsaydı şehre girilirken para alınırdı'' dedi.
Zile Belediye Başkanı Lütfü Vidinel ise NTV Tarih Dergisi'nin ülkenin en elit tarih dergilerinden olduğunu ifade ederek, Zile'nin manşet olmasının ilçe turizmi açısından çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Vidinel, şunları kaydetti:''Zela Savaşı'nın yeri hakkında daha önce de birtakım spekülasyonlar çıkmıştır. Sezar'ın ünlü 'Veni, vidi, vici' sözünü başka yerlere mal etmek isteyenlere bu bilimsel makale iyi bir cevap olmuştur. Zile tanıtımında Zile evleri, kalesi, camileri, ören yerleri ve efsanelerinin yanı sıra Zela Savaşı ve Sezar'ın slogan olan sözü önemli yer tutmaktadır. Zile sadece ülkemiz için değil tüm dünya için önemli bir tarih kentidir.''
ZELA SAVAŞI
Tarihi kaynaklarda, Roma İmparatoru Julius Sezar'ın, Pontus Kralı VI. Mitridates'in oğlu II. Farnakes ile Zela'da (Bugünkü Tokat'ın Zile ilçesi Altıağaç mevkisi) çok kanlı bir savaş yaptığı belirtiliyor.
İki tarafın da büyük kayıplar verdiği savaşı Roma İmparatoru Sezar'ın kazandığı, bunun üzerine dünyaca ünlü ''Veni, vidi, vici (Geldim, gördüm, yendim)'' sözünü söyleyerek durumu Roma'ya bildirdiği ifade ediliyor.
Sezar, Zile'de kaleye taş bir kitabe yaptırarak dünyaca ünlü bu sözünü yazdırıyor.
(AA)