ZİLE,ZELA

ZİLE (ZELA)
inanilmaz sirinlikte bir ilçedir kendisi. yazi sicak kisin da oldukca soguktur her anaolu ili kadar. ama insanlarinin yuregi, iste o her daim sicaciktir. tozludur yollari, camurludur cocuklarinin dizleri, nasirlidir analarinin elleri ama her daim temiz ve paktir yurekleri.

gidip de gormek isteyene kisisel tavsiye: bir hamama gidip bat yemeden donmeyiniz, bir de meshur pekmezi tabiki...

hicbir eglence yoktur zile'de. ne genclerin adam gibi gidebilecekleri bir kafeleri vardir ne de gece klupleri, barlari, pavyonlari. ama eglenmeyi bilen icin mekana ne gerek. kucucuk ozbay internet kafesi onlarin tek eglencesidir. bir de kutuphanesinde bir zamanlar gosterilen filmleri.

ama dunyanin en guzel ilcesidir onu sevenlerin yureginde. sevdiklerin de oradaysa eger yasli gozlerle bakarsin ordan donerken geriye...

tarihi vardir ir de. bakmayin kucuk olduguna 4bin yilliktir tarihi...

tokat ilinin 70 km batısında yer alan zile ilçesinin doğusunda turhal ilçesi, güneyinde artova ilçesi ve yozgat iline bağlı kadışehri ilçesi, batısında yozgat ilinin çekerek ilçesi ve amasya'nın göynücek ilçesi, kuzeyinde ise amasya ili bulunmaktadır. tokat ilinin en büyük ilçelerinden olan zile ilçesi coğrafi konumu itibariyle 40 derece 19 dakika kuzey enlemi, 35 derece 45 dakika doğu boylamı arasında yer almaktadır.

yüzölçümü 1512 km2 olan ilçenin denizden yüksekliği 710 metredir. güneyden doğu batı istikametinde uzanan ve en yüksek tepesi 1892 metre olan deveci dağları, kuzeyden yine doğu batı istikametinde uzanan yüksek tepelerle çevrili olan zile bir ovanın orta yerinde yükselen höyüğün çevresinde kurulmuştur. anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir.

güvercin çalı, hüseyin gazi tepesi ve sivriçal bu ovada belli başlı engebelerdir. ilçe sınırları içerisinden geçen çekerek ırmağı önemli bir su kaynağı olmakla beraber yararlanılamamaktadır. çalışmaları sürdürülen süreyya bey barajı tamamlandığında, ilçe topraklarının büyük bir kesiminin sulanabilmesi mümkün olacaktır. zile'nin coğrafi bölge taksimatında orta karadeniz bölgesi'nin güneyinde bulunması ve iç anadolu bölgesi'nin kuzeyine komşu olması nedeniyle her iki bölgenin de iklim özelliklerini taşır. yazlar sıcak ve kurak, kışlar özellikle kar yağışlı ve soğuk geçer. yağmurlar ise daha ziyade ilkbahar sonlarına kaymış olmakla birlikte sonbaharın ilk aylarında da görülür. bu nedenle zile'de genel olarak karadeniz - iç anadolu arası iklim tipi hakimdir.