ZİLE'DE "MAZMANLAR"

           
            Zile'de kendirden ip yapım işkolunun son temsilcisi. Mazmanlar. Mazman Zilede kendirden ip-urgan yapanlara verilen addır. 1960 lı yıllarda şimdiki hapan (zahire pazarı) nın batı tarafı tamamen  Mazman esnafına aitti. Selağzına doğru da debağlar (dericiler) vardı. Kendirden ip-urgan yapımı mazmanlarca 2 kişiyle yapılırdı.
           Biri değirme çarkını çevirir. Diğeri eline aldığı kendir demetini aça aça geri geri yürüyerek eğrilmesini sağlardı. Kendirden ip, 1, 2, 3... kat yapılırdı. Kat sayısı arttıkça da kalınlaşır ve sağlamlaşırdı. Kendir eğiren, çark çevirene eğirme şekline göre, hızlı çevir , yavaş çevir ters çev.r çılgınca çevir anlamlarında kendi mazman diliyle komutlar gönderirerdi.
           Çocukluğumuzda okula gidip gelirken uzun uzun seyrederdik bu albenili işkolunda çalışanları. Kendir ancak ıslanarak eğrilebildiği için eğirici genellikle ağzına su alarak kendir demetine püskürtürdü. Kendir (diğer adıyla kenevir) tohumundan yağ elde edilir ve elyafından da ip-urgan-halat yapılır.
           Uyuşturucu yapımında da hammadde olarak kullanılabildiğinden günümüzde ancak gözetim altında ekimine ve hasadına izin verilmektedir.
Kaynak Dursun Tipici